Pizza na cienkim cieście Kraków

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne produkty, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie uwidocznia technikę.

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.